ZwangerFit®

Fit zijn en fit blijven kan ook tijdens en na de zwangerschap!

ZwangerFit®: actief, modern en wetenschappelijk onderbouwd. Begeleiding en training van de vrouw tijdens haar zwangerschap en de periode daarna

Zwangerschap heeft meer impact op het leven van een gezonde vrouw dan welke andere fysiologische belasting dan ook. Fit zijn en fit blijven is dan ook heel belangrijk tijdens je zwangerschap. Je gewrichten worden meer belast. Met name je rug- en bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren. Bewegen is dan ook heel belangrijk in je zwangerschap.

Actief bezig blijven, op je eigen niveau, zolang als het gaat, dat is waar de cursus ZwangerFit® voor zorgt.
Tien redenen om aan ZwangerFit® deel te nemen:

 1. je voelt je fitter en krijgt meer energie
 2. het verbetert de bloedcirculatie waardoor klachten door stuwing van de bloedcirculatie verminderen
 3. de kans op rug-, bekken- en andere klachten vermindert
 4. je houding verbetert​
 5. (de kans op) zwangerschapssuiker neemt af
 6. je conditie zal tijdens de zwangerschap minder snel teruglopen en kan zelfs verbeteren
 7. een geoefend lichaam herstelt makkelijker en sneller na de bevalling
 8. het heeft een positieve invloed op jezelf en je baby
 9. je voelt je door bewegen ook geestelijk sterker: angst en stress verminderen
 10. sporten met andere zwangere vrouwen/ moeders levert leuke contacten op!

ZwangerFit® is een moderne cursus voor de vrouw die tijdens haar zwangerschap actieve begeleiding wil volgen. ZwangerFit® is de ideale manier om in conditie te blijven en daarbij aan de veranderingen van het lichaam tijdens de zwangerschap aandacht te geven. Een goede voorbereiding naar een unieke gebeurtenis: de geboorte van je kindje!

Cursusinhoud

De cursus bestaat uit negen groepslessen ZwangerFit® van 75 minuten vóór de bevalling  en zes groepslessen MamaFit  van 60 minuten na de bevalling. Tijdens de ZwangerFit®-lessen werken met vaste kleine groepen, zodat er voldoende ruimte is voor individuele begeleiding.
Om iedere pas bevallen vrouw op haar eigen moment te laten beginnen met de MamaFit-training, is de MamaFit-groep een instroomgroep. Het advies is om vier tot zes weken na de bevalling weer te beginnen met verbeteren van kracht en conditie. De zes lessen MamaFit kunnen verlengd worden, telkens met vier lessen, tot aan negen maanden na de bevalling. Zo kan je zelf bepalen wanneer je begint en tot welk niveau je in fysieke zin wilt herstellen van je zwangerschap en bevalling.
Basiselementen van de cursus waarmee we werken zijn: houding en beweging, lichamelijke en geestelijke veranderingen in je zwangerschap en rondom de bevalling, theoretisch verloop van de bevalling, ademhaling en ontspanning. Vanuit deze basiselementen train je kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en lenigheid door middel van variërende trainingsvormen. De trainingsvormen zijn afkomstig van fitnesstraining en basiselementen van aerobics. De oefeningen worden aangeboden op muziek.
We volgen het principe: “better in, better out”. Wat zo veel betekent als: hoe fitter je aan de bevalling begint, zo veel gemakkelijker is je herstel.

Voordat je start met de ZwangerFit® en MamaFit cursus zetten we een digitale intake in. Hierdoor kunnen we gericht, doelbewust en vooral op individuele basis werken. De cursus is voor iedereen, je hoeft niet heel sportief te zijn!

Tijdens de ZwangerFit® lessen is het doel je lichamelijke conditie tot aan de bevalling op peil te houden. Eén van de ZwangerFit® lessen is de partnerles, er is dan specifiek aandacht voor de belangrijke functie die je partner heeft tijdens de bevalling.
De training van de MamaFit-lessen wordt zodanig begeleid dat je lichamelijke conditie kan toenemen. Voor herstel van je lichaam in de functies van het dagelijks leven als vrouw en moeder, maar ook zodat een overstap naar reguliere sportactiviteiten verantwoord gemaakt kan worden.

ZwangerFit® bij Kinderfysiotherapie Maasland

Met ZwangerFit® en MamaFit wordt je als zwangere vrouw deskundig begeleid door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut. Door de ZwangerFit®-opleiding is de fysiotherapeut in staat om zwangerschapsgerelateerde problemen van gewrichten, spieren en banden te signaleren. De cursus heeft daardoor een duidelijk preventief karakter.

Het voordeel van ZwangerFit® en MamaFit begeleiding bij Praktijk voor Kinderfysiotherapie Maasland is dat de fysiotherapeut niet alleen opgeleid is tot ZwangerFit®-docent, maar ook als kinderfysiotherapeut gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. We besteden dan ook aandacht aan de manier hoe je door dragen en oppakken van je baby, zijn of haar motoriek zo optimaal mogelijk kunt stimuleren.

ZwangerFit® is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB). Onderzoek heeft uitgewezen dat de zwangerschap, bevalling en het herstel daarvan beter verlopen bij vrouwen die een goede fysieke fitheid hebben. Hierdoor kunnen klachten rondom de zwangerschap worden voorkomen. Dus kom lekker mee doen!

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk vanaf 12 weken zwangerschap via: info@kinderfysiotherapiemaasland.nl. Zijn er vragen of wil je meer weten over ZwangerFit® na het lezen van bovenstaande, neem dan contact op.

 • Een nieuwe cursus ZwangerFit® start op woensdag 6 februari 2019 

Kosten voor 9 lessen ZwangerFit® à 75 minuten en 6 lessen MamaFit à 60 minuten bedragen € 190,-. MamaFit lessen zijn ook los van ZwangerFit® af te nemen. De kosten voor MamaFit-cursus zijn € 76,-.  ZwangerFit® wordt door een aantal verzekeraars (deels) vergoed, vraag het na.
ZwangerFit®-lessen zijn van 18.45-20.00 uur, zodat je ‘s avonds nog de tijd hebt om thuis in alle rust op te laden voor de volgende dag. Aansluitend zijn de MamaFit lessen van 20.00-21.00 uur, want als pas-bevallen moeder is het ook fijn om niet al te laat nog van huis weg te moeten.

Een fit en gezond lichaam, dat de periode tijdens en na de zwangerschap aan kan!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt